Хидроизолация на покрива за метални плочки

Ремонт на покриви сеп. 09, 2022

Покривът е важен структурен елемент на всяка сграда. Той предпазва къщата от въздействието на валежите и вятъра и следователно трябва да бъде построен в съответствие с всички правила. Важна стъпка в изграждането на метален покрив е полагането на хидроизолационен слой. Днес ще ви кажем защо трябва да защитите покрива от влага, какви материали се използват, както и да предоставим подробни инструкции за монтаж.

Цел на хидроизолацията

Има няколко причини, поради които металните покриви трябва да бъдат хидроизолирани. Основната е защитата срещу влага, която разрушава строителните материали, особено металните изделия. Влагата се отнася не само за вода, но и за кондензат, образуван поради температурни промени.
Следователно ролята на хидроизолацията при изграждането на покрив с метална керемида е следната:

не позволява на водата да проникне под покрива;
предотвратява натрупването на влага в изолацията и в резултат на това удължава експлоатационния й живот;
предотвратява замърсяването на кухините на покрива.

Видове материали

Хидроизолацията на метален покрив трябва да се вземе много сериозно и си струва да започнете с избора на материал. Най-добре е да се избягват ролкови материали като покривен филц. Те не са в състояние да осигурят достатъчна защита срещу вятър и влага за дълго време, особено при повишено излагане на околната среда. Техният експлоатационен живот често не надвишава 5 години.

Филмовата изолация е идеална за скатни покриви. Днес най-надеждният начин за защита на метален покрив е инсталирането на подсилена хидробариера. Представлява обикновено полиетиленово фолио, подсилено със здрава полиестерна мрежа и има микроотвори, през които преминава парата, издигаща се от вътрешността на сградата. Тази точка е особено важна, ако се планира да се оборудва жилищен таван на тавана. Освен това, ако стъклената вата е избрана като изолационен материал за покрива, тогава използването на подсилена хидробариера е особено важно, тъй като вълната се нуждае от постоянна вентилация. Мембранният филм идеално защитава изолацията и покривната рамка, предотвратявайки появата на влага и гъбички. Производителите твърдят, че такава хидроизолация може да издържи 50 години, всъщност като модерна метална плочка.

Що се отнася до “студените покриви”, те също изискват защита. Ако покривът не се отоплява, тогава е позволено да се използва покривен материал като субстрат.

No Comments

Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *