Фронтон на покрива: как да не правите грешки при изграждането

Ремонт на покриви сеп. 02, 2022

По време на строителството на къща, по-специално изграждането на покрив, всеки е изправен пред въпроса как правилно да изчисли площта на фронтона. В тази статия ще се опитаме да говорим за създаването, завършването на фронтона възможно най-подробно, както и да обясним всички неразбираеми точки.

Какво е фронтон?
Фронтонът на покрива е неразделен елемент от фасадата на сградата с граници под формата на корниз и два покривни наклона. Неправилното подреждане на фронтони, а именно грешки в изчисленията при проектирането на сграда, често води до негативни последици (например до пукнатини, водещи до разрушаване на фронтонни стени). Фронтонът трябва да бъде направен надеждно и здраво, тъй като поема функцията да поддържа цялата система на фермите.

Височината на стените на фронтона определя размера на таванското пространство. Ще говорим за изчисляването на оптималната височина на стените малко по-ниско. Една от задачите на фронтонната конструкция е да предпазва тавана и покрива от влага.

Преди да започнете изграждането на фронтона, трябва да решите какъв материал да използвате за конструкцията. И така, материалът се избира в зависимост от дизайна на фронтона и строителната технология на сградата като цяло.

Фронтонът може да бъде и отделна конструкция. В този случай е възможно да се изгради от метал, стоманобетон или вертикални дървени греди. На следващия етап конструкцията е завършена с различни материали: сайдинг, облицовъчни панели, блок къща и др.

Малко за конструкцията на фронтона
Не е толкова важно дали ще направите фронтон преди или след издигането на покрива, и двата варианта са възможни, но са свързани с някои трудности.

Ако сглобите фронтона предварително, основното предимство е липсата на намеса от покривната конструкция. Но бъдете внимателни, поради неправилни измервания, параметрите на фронтона може да не съвпадат с тези на покрива (фронтонът няма да достигне покрива или, напротив, да стърчи извън границите му). В този случай ще трябва да повторите цялата работа отново.

След като покривът е издигнат, фронтонът се изгражда в много ограничено таванско пространство, което създава неудобство, но все пак този метод се използва много често. В този случай се изключва възможността за грешки в размера на фронтона.

No Comments

Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *