Уплътняване на покрива: за какво е?

Ремонт на покриви май 11, 2023

Добре монтираният покрив включва, наред с други неща, изолиране на проблемните зони (местоположения на допълнителни елементи и фуги) от въздействието на валежите. За тази цел са необходими вискозни покривни уплътнители, бутилкаучукови ленти и покривни уплътнения.

Защо и в какви зони на покрива се използват уплътнители?
Уплътнението на покрива изпълнява няколко функции:

защита на резбови съединения от корозия;

предотвратяване на проникването на атмосферна влага;

премахване на студени мостове;

осигуряване на хидроизолация и топлоизолация;

увеличаване на живота на покрива.

Проблемите с покрива включват:

фуги на покриви с форма на шатра;

точки за фиксиране на покрива;

зони между носещата греда и велпапето;

съединение на комина и покрива;

области на припокриване на покривни материали;

празнини между покривните листове;

зони за фиксиране на материали като филми и изолация.

Видове уплътнители
Типът основа за вискозни уплътнители може да варира и поради това те се разделят на групи:

полиуретан;

силикон;

битумни;

акрил.

За външни и дребни ремонти (лепене и запечатване на метал, камък, дърво, бетон и други материали) най-подходящ е полиуретановият уплътнител, който се втвърдява за 1,5 часа и полимеризира за 14 дни.

Уплътнителят на основата на силикон намира своето приложение както за изолиране на проблемни зони на покрива, така и за работа с керамични, дървени, стъклени материали. Често се използва за монтаж на прозорци и врати. За покриви това е покривен уплътнител, който се втвърдява за 30 минути. Периодът на пълна полимеризация е свързан с дебелината на шева. Манипулациите могат да се извършват при температури от -20°C до +50°C.

Различните видове битумни уплътнители се характеризират с устойчивост на сняг, слънчева светлина, дъжд, разтворители, бензин, масла. Поради токсичността на материала, той може да се използва само при работа на открито. Използването на този уплътнител се извършва при външни температури над нулата. Нанесете веществото на тънки слоеве.

Подравняването на пукнатини и изглаждането на фуги в прозорци, подове, стени се извършва най-добре с акрилен уплътнител. Не е еластична и затова рядко се използва за манипулации отвън. Веществото се втвърдява за 20 минути, а за пълна полимеризация са необходими 3 седмици.

Покривните кръстовища също са запечатани с ленти от бутилкаучук, които се характеризират с ниска цена, надеждност, лесен монтаж и дълъг експлоатационен живот. Характеризират се с устойчивост на ултравиолетови лъчи и ниски температури.

Уплътнителите са отлично средство, с което е възможно да се защити подпокривното пространство от атмосферни валежи, прах и запушвания. Те са фиксирани в областта на фугите и закрепването на покривни части към носещи елементи. Има специализирани твърди уплътнения и универсални меки уплътнения.

Какъвто и уплътнител да изберете, трябва да го нанесете върху почистена и подсушена повърхност с монтажен пистолет или директно от тубата. Важно е да проверите шевовете, така че да няма въздушни междини в тях. Качествено извършените работи увеличават продължителността на експлоатация на покрива до момента, в който е необходимо да се извърши основен ремонт.

No Comments

Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *