Съединението на парапета към покрива

Ремонт на покриви юни 15, 2023

Парапетите най-често се монтират на плоски покриви, но могат да бъдат намерени и на техните скатни разновидности. В някои случаи такива конструкции се приемат от технологията на определен тип покрив, докато в други те са необходими само за осигуряване на безопасно движение на хора при ремонт или почистване на склонове. На всеки плосък покрив има кръстовище на покрива с парапета, но не всеки знае устройството. В тази статия ще говорим за парапетите и характеристиките на тяхното създаване в различни ситуации.

Какво е парапет

Всъщност това е продължение на стената, но, както бе споменато по-горе, са възможни опции. Създаването на такива конструкции се регулира от изискванията на SNiP, според които парапетите са задължителни за всяка сграда с наклон на покрива до 12 процента с височина над 10 метра. Очевидно повечето от модерните жилищни сгради, построени в големите градове, попадат в тази категория, а крайградските жилища, напротив, се нуждаят от ограда само в изключителни случаи.
Съгласно същия SNiP за скатни покриви е предвидено използването на огради на височина над 7 м. Парапетът може да бъде създаден с помощта на следните материали:

бетонни блокове. Тук обикновено се използват леки разновидности на този материал. Това са състави, получени с помощта на циментови свързващи вещества, пясък и инертен материал. Основната им разлика от така наречения тежък бетон е, че агрегатът тук има ниска плътност. Има и различни видове порест бетон, при които се постига ниско тегло поради големия обем въздушни мехурчета вътре в материала.
Монолитен стоманобетон. Ако блоковете могат да се похвалят, че са леки и не е трудно да ги положите с определено умение, тогава вторият вариант е много от онези, които използват специално оборудване по време на строителния процес и се фокусират върху надеждността и здравината. Използвайки монолитна технология, е възможно да се получи структура от всякакъв тип и форма, а якостните характеристики ще бъдат много високи. Парапетът на покрива се създава по следния начин: монтира се кофраж, армират се стоманени пръти и след това се излива течен бетон.
Тухла. Материалите за зидария от този тип са се показали добре, когато се използват в трудни условия. Разбира се, парапетът ще бъде малко по-тежък от конструкцията на бетонния блок, но това се компенсира от много висока якост, както и надеждност и издръжливост.
Срещат се и метални огради, но разликата тук е, че парапетът не е направен солиден, а под формата на стелажи, свързани с надлъжни пръти. Този сорт се използва както на скатни покриви, така и на плоски.
Минималната височина на конструкцията започва от 20 см, но максималната височина може да достигне 1,2 м. Този параметър се избира, като се вземе предвид целта на покрива. Например, минималната височина може да се дължи на необходимостта от създаване на допълнителен хидроизолационен килим, който ще се простира на 25 cm или повече над повърхността на перваза.

По-долу ще разгледаме няколко вида съединения за различни парапети, което ще ви позволи да разберете по-подробно как се създават съединенията.

No Comments

Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *