Ремонт на мембранен покрив

Ремонт на покриви май 12, 2023

Ремонтът на мембранния покрив включва възстановяване на покривния пай (корекция на хидроизолация и топлоизолация), възстановяване на твърдостта на покривната повърхност, както и подобряване на нейните експлоатационни и технически свойства. Покрив с PVC мембрана се нуждае от реконструкция, ако първоначалната инсталация е била некачествена или ако покривната хидроизолационна подложка е повредена. В съответствие с това ремонтът е разделен на козметичен и капиталов, а цената му се определя от нивото на деформация на покривния пай.

Мембранен покрив: разновидности на деформация на покривен пай и характеристики на ремонт
Мембранният покрив може да има следните повреди:

механична деформация;

разслояване на заварки;

увреждане на топлоизолационния слой.

Механична деформация
Ако работата на мембранния покрив е била небрежна, може да възникне механична деформация, чиито видове включват:

пробиви поради движение на остри предмети по покрива;

хидроизолация на килими;

пробиви поради използването на твърди материали или покривно оборудване.

За да се елиминира механичната деформация, е необходимо да се монтират лепенки върху хидроизолационния килим в повредените зони. За да направите това, почистете повърхността от големи отпадъци, след което трябва да приложите специален почистващ препарат. Повредената зона се затваря с пластир на основата на PVC мембрана, която след запояване трябва да се третира с течен PVC.

Разслояване на заварки
При непрофесионализъм на монтажниците (избор на неподходяща сила на обдухване и температура на горещия въздух, както и неподходяща скорост на автоматичната заваръчна техника) възниква проблем като разслояване на заваръчните шевове. За да го разрешите, е необходимо да третирате повредената зона със специален почистващ препарат и след това да запоите зоната на разслояване с помощта на ръчна сушилня с горещ въздух. Друг вариант за ремонт: инсталиране на пластир на базата на PVC мембрана върху проблемната зона.

Повреда на топлоизолационния слой
Повредата на хидроизолационния слой е изпълнена с намокряне на топлоизолацията, което причинява редица проблеми:

минералната вата, използвана за топлоизолация, губи своята твърдост и престава да бъде топлоизолационна;

покривът става твърде мек.

За да неутрализирате щетите, е необходимо напълно да премахнете мокрия слой и напълно да го замените с нов.

Разходите, които изискват ремонт на мек рулонен покрив, предполагат единични цени за монтаж на покрив от PVC мембрани и определен набор от работи по реконструкцията на покривната повърхност: премахване на деформацията и възстановяване на висококачествена хидроизолация.

No Comments

Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *