Правилното изчисляване на двускатния покрив е ключът към неговата надеждност

Ремонт на покриви авг. 30, 2022

Четирите покриви се използват все по-често в строителството на селски къщи. Такава безпрецедентна популярност има своите обяснения. Покривът има необичайна форма, има много предимства и при желание може да бъде изграден самостоятелно.

Особено внимание трябва да се обърне на точността на изчисленията по време на изграждането на този тип покрив, тъй като това е най-важният етап от проектирането. Този тип покрив има свои собствени дизайнерски характеристики и ако те не бъдат взети под внимание, покривът ще бъде ненадежден, а в най-лошия случай може просто да се разпадне.

Каква е разликата между изграждането на четирискатен покрив и други?

Ако се опитате да разберете какво е четирискатен покрив, тогава отговорът на този въпрос трябва да се търси в името му. Покривът има формата на равнобедрена пирамида (шатра) с различен брой лица, т.е. най-често се състои от няколко равнобедрени триъгълника, които се събират към центъра (към върха на пирамидата).

Обикновено покривът има четири наклона, но понякога може да има и други форми: може да бъде кръгъл или многостранен. Основното нещо, което отличава този тип покрив от останалите е, че той трябва да бъде идеално симетричен.

Този тип покрив има няколко значителни предимства, едно от които е липсата на фронтони, което понякога позволява значителни икономии на строителни материали по време на строителството.

Красивата форма, атрактивният външен вид ще украсят външния вид на всеки дом и затова стават все по-популярни от година на година.

Конструктивните възли и цялата система на фермите са доста сложни за изграждане. Ето защо изчисляването на покрива е основният компонент в успеха на изграждането на такива покриви.

Тъй като за този тип покрив, важен момент в конструкцията на цялата конструкция е симетрията на къщата (за предпочитане с квадратна основа). Въпреки това, ако всички изчисления са извършени правилно, тогава можете да опитате да го направите в по-сложна форма, например под формата на шестоъгълна или осмоъгълна пирамида.

Що се отнася до системата за ферми, която ще бъде обсъдена по-късно, за конструкцията се счита за доста сложна. Ето защо не трябва да се бърза с изграждането на такъв покрив, а е по-добре да се съсредоточите върху етапите, които предхождат изграждането му.

Рафтовата система е надежден “скелет” на целия покрив
За да разберете как правилно да правите изчисления, свързани с изграждането на бедрен покрив, трябва да знаете характеристиките на неговата конструкция, включително използваните системи за ферми.

При изграждането на греди за този тип покрив може да се използва и прилага почти всеки тип греди.

Можете да използвате висящи греди или можете да използвате слоести. В зависимост от ъгъла на наклона на покрива и дължината на участъците се използва един или друг тип.

Висящите греди се използват главно, когато вътрешните разстояния са твърде големи и не е възможно да се монтират различни опори вътре, които биха поели част от натоварването върху допълнителните носещи стени. В този случай само външните стени са опорите, върху които пада целият товар.

Долните краища на такава система лежат на външните стени, а горните краища трябва да имат надеждна връзка помежду си. Използването на висящи греди в конструктивните характеристики на двускатен покрив може да се намери доста рядко, тъй като по време на монтажа им са необходими много усилия.

Като се има предвид слоестата рафтова система, трябва да се каже, че по отношение на дизайна тя е по-проста. За да го монтирате е необходима допълнителна вътрешна носеща стена, която да служи като опора в средата на сградата за разтоварване на покрива. Тази система намалява натоварването на целия покрив, тъй като има поне три опорни точки.

Размерът на участъците в различни случаи може да варира. В различни проекти на къщи тя може да бъде от четири метра или дори повече. Ако диапазоните трябва да бъдат много по-големи, например пет метра или повече, тогава се правят корекции и промени в системата на гредите и се поставят допълнителни подпори.

Доста често слоестата система за ферми се използва в двускатни покриви, тъй като по отношение на консумацията на материал тя се счита за най-изгодна и следователно по-подходяща.

Конструкциите на двускатната покривна система имат следните елементи:

гредите са гредите, които обикновено се намират в ъглите на цялата рамка;
специални греди, върху които са монтирани долните краища на гредите (Mauerlat);
клончета, те са прикрепени към гредите;
греди, които служат като опора за краката (подпори);
също така, за да се осигури най-голяма твърдост на конструкцията, се използват други елементи, като напречни греди, различни допълнителни опори, както и често използвани писти.

No Comments

Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *