Покривна система против заледяване

Ремонт на покриви юни 09, 2023

През студения сезон покривите на сградите и конструкциите са склонни към образуване на ледени висулки и лед, които са опасни както за хората, преминаващи под сградата, така и за самия покрив. За да се елиминират проблемите, свързани с тези фактори, има покривна система против заледяване, която е система от устройства, които предотвратяват образуването на ледени висулки, лед и натрупвания от сняг върху надвеси, била, долини и дренажи.

От какво се състои системата против заледяване на покрива и улуците?

Най-новата защита против заледяване е проектирана под формата на нагревателен кабел, разположен върху зоните на покрива и улуците с максимален риск, който може да предотврати замръзване.

Технически комплексът от устройства включва следните компоненти:

Горивен елемент, чиято дължина е десетки, а в някои случаи и стотици метри, благодарение на които топлината се пренася към снежни и ледени маси. Задължително условие е устойчивостта на кабела на UV лъчи.

Кабелите за генериране на топлина могат да бъдат разделени на 2 основни типа:

Саморегулиращ се

Основната отличителна черта на която е възможността за самостоятелен избор на режим на работа в съответствие с температурата на въздуха в момента.

Резистивен

Предимството на което е специалната здравина и максимална устойчивост на механични натоварвания. Има обаче нюанс, който създава някои трудности при използването им – това е определена дължина на секцията.

Терморегулатор и система за защита, включително RCD, магнитни стартери, торбички и други елементи.

Кабели, окомплектовани с метално/пластмасово гофриране, и необходими за подаване на електричество към нагревателните елементи.

Принципът на работа на този дизайн е прост и логичен: благодарение на инсталираните сензори и термостати, системата против заледяване автоматично започва да загрява покрива и улуците при температури под +5 градуса по Целзий. При липса на защита срещу заледяване на стрехите на покрива на сградата, по време на дори умерен снеговалеж, в рамките на две седмици може да се натрупа до 35 kg сняг на 1 m надвес на корниза, което да доведе до разрушаване и счупване на покритието и съответно нарушаване на целостта на носещите компоненти на покрива.

Обобщавайки, нека кажем, че инсталирането на система против заледяване позволява да се намалят притесненията за покрива и дренажната система до нула през есенно-зимния период. Допълнително, но не по-малко важно предимство е удължаването на живота на основата и стените на къщата и в резултат на това намаляването на разходите за материали и труд за текущи и основни ремонти.

No Comments

Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *