Парапети на покрива: значението на използването

Ремонт на покриви май 18, 2023

Всеки покрив, независимо от вида му, се нуждае от редовни профилактични процедури и периодични ремонти. За да бъде престоят на хората на покрива безопасен, е необходимо да се монтира покривна ограда.

Парапет на покрива: конструкция
Покривната ограда е решетъчна метална конструкция с малка височина или достатъчно висок солиден стоманобетонен парапет. Първият тип ограда обикновено се монтира на неексплоатирани покриви, а вторият – на обърнати.

Оградата се монтира по време на изграждането на покрива. За метални конструкции се използва неръждаема стомана, която е устойчива на корозия и отрицателното влияние на външни фактори.

Покривната ограда включва следните елементи:

  • опорни стълбове, които са тръби, изработени от стомана;
  • напречни пръти, които са стоманени тръби с по-малък диаметър или по-малко напречно сечение;
  • монтажен комплект: самонарезни винтове, гайки, болтове, шайби и други елементи;
  • универсални скоби, с помощта на които оградата се фиксира на покрива, изработени от различни материали и с различен ъгъл на наклон.

Монтаж на покривен парапет
Покривната ограда може да се нарече неразделен елемент от покривната конструкция, поради което по външния си вид тя трябва да се комбинира с останалите компоненти на покрива и архитектурата на сградата като цяло.

Ако говорим за инсталиране на покривни парапети със собствените си ръце, тогава върху конструкцията първоначално се монтира субстрат от непрекъсната щайга. От всяка страна на сградата е монтирана защитна метална конструкция. В някои случаи се използват парапети и пътеки.

Най-често оцветяването на този елемент се извършва отдолу, същото правило важи и за неговото сглобяване. След боядисване и монтаж оградата трябва да се повдигне до покрива и след това да се фиксира с крепежни елементи, например поцинковани самонарезни винтове.

За да се осигури хидроизолация на гредите, се използват гумирани уплътнения.

Долната вълна на профилирания лист или металната плочка е свързана към крепежните елементи в областта на фиксиране на гредите.

На довършителния етап всяко кръстовище на покрива със скобите е запечатано със силиконов уплътнител.

Характеристики на приложението
Покривните парапети трябва да бъдат поставени на определена височина, като се вземе предвид най-високата точка на сградата.

Невъзможно е да се използват за защитни цели елементи, които имат мащаб, вдлъбнатини, механични повреди, както и такива, сглобени чрез заваряване.

Височината на оградата на покрива може да бъде зададена, като се фокусира върху общоприетите стандарти:

  • за сгради с височина до 30 м са подходящи огради с височина не повече от 1,2 м;
  • за по-високи конструкции са необходими огради с височина над 1,2 m.

При наличие на парапет размерът на решетъчната метална конструкция е по-малък с височината му. Често монтирането на вертикални напречни греди се извършва на стъпки от 10 cm, а хоризонталните – 30 cm.

Покривните парапети са изработени под формата на масивни метални паравани, плексигласови панели, покрити с желязна рамка.

Ако оградата трябва да бъде монтирана на скатен покрив, тогава изберете конструкции с парапети над 0,6 m и стъпка на хоризонтални пръти от 30 cm.

Основното предимство на покривната ограда е да гарантира безопасността на хората на покрива.

No Comments

Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *