Направи си сам ремонт на меки покриви

Ремонт на покриви юни 19, 2023

Всяка година мекият покрив набира все по-голяма популярност като покривно покритие. Благодарение на разнообразието от представени опции, които обединява това име, всеки може да избере най-подходящия за себе си. Валцуван и парче мек покрив се изработва от фибростъкло и битум. Поради своята гъвкавост, този материал лесно се монтира върху сложни повърхности, което също така опростява ремонта на покриви. И това не са единствените му предимства. Той е огнеупорен, водоустойчив, има високи звукоизолационни свойства. Възможно е да направите ремонт на мек покрив – капитален или превантивен – със собствените си ръце.

Инспекция на покрива

Както знаете, дефектите в материала на покритието могат да доведат до намаляване на неговите експлоатационни свойства. Такива неприятни моменти могат да бъдат избегнати чрез периодична проверка на покрива за повреди. Те включват следното:

  • Механични повреди. Те могат да се образуват при падане на клони, инсталиране на антени или кабели.
  • Образуването на гъбички, мъхове или други растения.
  • Материал за подуване.
  • Пукнатини.
  • Отделяне на платна от ролков материал.
  • Нарушение на покритието.

Поради такива повреди има вероятност от течове. По вид те се делят на:

  • Течове от дъжд, които се появяват след или по време на валежи. Сред причините за образуването им са повреда или деформация на покрива, както и некачествен монтаж или използване на дефектен материал.
  • Течове на сняг, които се появяват след определен брой дни след началото на топенето. Причините за тях могат да бъдат пукнатини, които понякога се образуват в трудни места – например в съседство с вентилационна шахта или кръстовище на плочи. Нарушенията, направени по време на монтажа на огради и фунии, могат да повлияят на образуването на такива течове.
  • Периодични течове. Основните им причини са образуването на микропукнатини, неграмотната работа при монтиране на парапет, както и престилки, които не са достатъчно дълги.

Изборът на материал за ремонт

За да извършите самостоятелно ремонт на мек покрив, можете да използвате различни материали в широка гама, представени на строителните пазари.

Към материалите, използвани за ремонт на горния слой, се налагат следните изисквания:

Наличието на минерален прах.
Осигуряване на UV защита.

No Comments

Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *