Квадратен покрив: характеристики и технология на монтаж

Ремонт на покриви май 22, 2023

Днес в областта на нискоетажното частно строителство се използват различни видове покриви, но квадратните конструкции остават едни от най-популярните. Те имат редица уникални експлоатационни и естетически характеристики, доста лесни за инсталиране и осигуряват възможност за изграждане на просторно таванско помещение.

Квадратният покрив е конструкция, която има наклони от всичките 4 страни. Този дизайн предполага еднаква форма на четирите склона и осигурява най-надеждната защита на сградата. Отсъствието на плоски вертикални фронтони води до минимален вятър, независимо от посоката на вятъра. Това значително улеснява изчисленията и проектирането на рафтовата система. Квадратният покрив може да бъде бедрен или бедрен. Първият тип структура външно прилича на пирамида, поради което получи името си. В същото време системата е много трудна за изпълнение, поради което най-често се използва в сгради с малка площ. Що се отнася до бедрените покриви, те са по-прости и сравнително лесни за изграждане.

Предимства и недостатъци на квадратния покрив

Правилно проектираният и монтиран покрив с квадратна форма има няколко предимства:

• Високо ниво на защита срещу натоварване от вятър. В допълнение към минималното повърхностно съпротивление, системата за ферми е направена с помощта на ъглови ребра с висока якост, които осигуряват твърдостта на цялата конструкция и предотвратяват деформацията.

• Универсалност на приложение. Покривът с квадратна форма позволява да се направят големи надвеси от всички страни на къщата. Този дизайн значително ще защити фасадата от отрицателните ефекти на валежите.

• Няма нужда от монтиране на фронтони, тъй като прозорците се монтират директно върху склоновете.

• Равномерно затопляне на тавана и разпределение на топлината в него.

Оперативните предимства на квадратния покрив са придружени от ясни естетически предимства. Този дизайн изглежда по-солиден и се съчетава добре с всякакви архитектурни форми. Освен това визуално увеличава сградата, правейки я по-висока и солидна.

Дизайнът обаче не е лишен от недостатъци. Основният от тях е сравнително високата цена на квадратен покрив. Това се дължи на сложността на монтажа и по-голямата консумация на материали за конструкцията.

Характеристики на монтаж на квадратен покрив

Монтажът може да се извърши висящ или наклонен. Последният метод се счита за най-икономичен и най-малко трудоемък. Монтажът по този принцип се извършва отдолу нагоре: първо се монтират опорни греди (Mauerlats), върху които след това се фиксират гредите. Леглата се използват като скоби.

Като се има предвид високата сложност на монтажните работи, най-добре е да поверите изпълнението им на професионалисти, тъй като неспазването на инсталационните технологии ще доведе до необходимостта от преработка в бъдеще.

No Comments

Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *