Как и с какво правилно да изолирате тавана под студен покрив: коя изолация да изберете, изчисляване на материалите

Ремонт на покриви авг. 29, 2022

Таванът поема до 40% от топлопреминаването на сградата. Затоплянето му е болна тема за много семейства. За да направите изолация на тавана в къща със студен покрив, имате нужда от известни знания и умения. Този процес не винаги е лесен за изпълнение и има своите особености. Но съвременните материали улесняват изолирането на тавана със студен покрив, благодарение на което тази манипулация може да се извърши и от начинаещ строител.

Разликата между топли и студени покриви
Правилно оборудваният покрив е система, която включва списък от мерки за пара и хидроизолация, защита от вятър, натоварване от сняг, шум, студ и други природни фактори. Покривът трябва да играе не само функционална роля, но и да има приятен външен вид. Когато има нарушения в устройството на покривната торта, под покритието се натрупва кондензат, което провокира метална корозия, износване на дървени компоненти и намокряне на изолацията.

Изолираният покрив е допълнително използваемо пространство, което се използва за жилищни помещения. За такива тавански етажи често се използват полу-бедрени покриви. Но някои собственици предпочитат да изграждат стандартни конструкции с два и четири наклона. Основата на топлоизолирания покрив е осемслоен покривен пай, който се състои от следните елементи:

покривен материал – керемиди, шисти, ондулин;
щайга;
контрарешетка;
хидроизолационен слой;
покривна ферма;
топлоизолация;
интериорна декорация.
Основната разлика между топлоизолиран покрив и студен покрив е наличието на топлоизолационни материали, които не позволяват на топлината да излиза от таванския етаж. Надеждността и качеството на покрива не зависи от използваното покритие, а от материалите, от които са направени слоевете на покривната торта. Изолираният покрив има много предимства, но 2 основни недостатъка могат да ги блокират – по-дълъг период на строителство и необходимост от закупуване на увеличено количество строителни материали.

Студен покрив се избира, когато таванското помещение се използва за склад. Неизолираната конструкция е подходяща за битови сгради. Основното е да направите добра хидроизолация, която ще увеличи продължителността на живота на покрива. Но понякога покрив без топлоизолация се превръща в изолиран. Изборът на неизолирана конструкция има редица положителни страни, които се крият в следното:

лекота на монтаж;
ниска цена;
скорост на изграждане;
намалена консумация на материали.
Студените покриви имат по-значими отрицателни страни, които се изразяват в допълнителни разходи за отопление на къщата. В допълнение, такива конструкции се характеризират с ниски звукоизолационни параметри и повишен риск от деформация при минусови температури. Покрив без изолация се изгражда бързо, но без топлоизолация можете да живеете в такава къща комфортно само през лятото.

No Comments

Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *