Как да изчислите и направите фронтон на покрив от фронтон със собствените си ръце

Ремонт на покриви сеп. 19, 2022

За да бъде бъдещият им дом възможно най-интересен и приятен отвън, собствениците търсят нови решения. Един от тях може да бъде изборът на версията на фронтона. Може да се изпълни под формата на трапец или овал. Освен това, ако имате някои строителни умения, можете самостоятелно да инсталирате конструкцията за двускатен покрив.

Описание и видове фронтони
Фронтонът е горната част на фасадната стена между покривните склонове. Намира се между скатовете на покрива. Има различни варианти за тяхното изпълнение:

С форма на кил – прилича на обърнат кил на кораб. Дойде при нас от древната руска архитектура.
Форма на лъка – подобна на дъга или опънат лък.
Полукръгла форма – завършва в полукръгла форма.
Прекъсната форма – в този случай вмъкването на прозорец прекъсва хоризонталния корниз. Ако не е там, тогава горната част се поставя върху колоните, нарича се полу-фронтон. Изработен е под формата на щипка, при условие че корнизът напълно отсъства.
Счупена форма. В полученото свободно пространство в горната част на покрива се поставя пиедестал за декорации: например бюст или ваза.
Разплетена форма – предполага наличието на raskrepovki, които са части, изпъкнали напред.
Мъжка форма – сгъната от трупи във формата на триъгълник, който действа като продължение на крайната стена.
Стъпалообразна форма – предполага се, че наличието на стъпала става по-малко, докато се движите нагоре.
Трапецовидна форма – изработена под формата на трапец.
Триъгълна форма, наподобяваща равнобедрен триъгълник.
Основните техники за изработка на фронтон:

Дървените къщи включват изграждането на дървена конструкция. Дъските са подходящи като материал (дебелина – 3 см). Те се полагат хоризонтално, поставени в междупокривния просвет. Завършете такива конструкции с помощта на фасадна мазилка или украсете с листови материали – например сайдинг.
Спомагателните или неотопляеми помещения ви позволяват да организирате фронтони под формата на рамкова конструкция, изработена от метална мрежа. За да направите това, рамката се сглобява от ъглите, които са заварени или механично фиксирани към мрежата на веригата. Тази опция е проста и евтина за производство, но не е в състояние да предпази от лоши метеорологични условия.
С малък наклон на покрива в частно строителство се използват довършителни материали за декориране на фронтони – сандвич панели и метален сайдинг. Използването на тези материали ще осигури устойчивост на климатични условия и ще има добър естетически вид. Но недостатъкът на този дизайн е неговата ниска якост. Има възможност за повреда или счупване при работа на тавана.
Също така, понякога фронтоните са изложени от тухли. Предимството на този дизайн е надеждността и издръжливостта. Не е необходимо допълнително довършване, ако използвате фасадни тухлени блокове.

No Comments

Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *