Как да изолирате комина на покрива със собствените си ръце

Ремонт на покриви сеп. 21, 2022

Изолацията на комина изпълнява две основни функции: предпазва конструкцията от прегряване, възможни пожари и пожари (пожароизолация) и предотвратява навлизането на влага в къщата (хидроизолация).

Препоръчва се да се извърши цялостна изолация на комина – по този начин не само ще решите основните проблеми, но и ще подобрите условията на работа на пещта. Например, добрата топлоизолация на комин, преминаващ през неотопляем таван, предотвратява прегряването на дървения покрив, което намалява риска от конденз, който може да доведе до прекомерно образуване на сажди, корозия и срутване на комина. Хидроизолацията ще предотврати процеса на гниене на подовете и системата на фермите. Изолацията на комини с определени познания в областта на ремонта и строителството може да се извърши на ръка.

Направете сами пожароизолация на комин

Пожарната безопасност предписва на местата, където влизат в контакт коминът и покривните елементи от горими материали, температурата да не надвишава 50 градуса.

Периметърът на отвора, подготвен за изхода на комина, трябва да бъде 150 mm. надвишава периметъра на тръбата от всяка страна, в случай на горими материали, и със 100 mm. от всяка страна, ако говорим за незапалими. Ако тръбата ще премине през готовата покривна торта, проходът трябва да бъде защитен с кутия, всяка страна на която трябва да бъде 150 mm. повече от съответните страни на комина. Полученото разстояние между тръбата и канала трябва да бъде запълнено с незапалим топлоизолационен материал, който не се страхува от влага.

Изолационните филми на покривния пай трябва да бъдат изрязани с „плик“, след това да бъдат издърпани до напречната греда или гредите и здраво фиксирани. Хидроизолацията, която вече е в покривния пай, трябва да бъде допълнително притисната към кутията с щайга, а пароизолацията трябва да бъде фиксирана с рамки от пластмаса или дървени летви.

No Comments

Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *