Как да демонтираме стар покрив

Ремонт на покриви май 15, 2023

Демонтажът на покривни покрития е сложно и отговорно събитие, което изисква внимателна подготовка и внимателно изпълнение при спазване на всички необходими мерки за безопасност.

Подготовка за демонтаж
Преди да пристъпите директно към отстраняването на старото покритие, е необходимо да извършите редица подготвителни мерки.

Първо трябва да премахнете електрическата инсталация, коминните тръби, телевизионната антена и други ненужни елементи от покрива. Скатният покрив ще изисква монтиране на временни опори на тавана. Ако е необходимо да се премахне покривът на тавана, първоначално се премахват дограмите.

Не забравяйте за предварителната подготовка на инструментите:

  • пирони;
  • отвертка;
  • брадва;
  • трион;
  • вторични суровини;
  • чук;
  • въже.

Извършването на този вид работа изисква използването на висока стълба. Ако покривът има наклони, тогава горната част на стълбите е най-добре оборудвана с кука.

Тъй като по време на процеса на демонтиране ще е необходимо старият материал да се спусне на земята, за тази цел може да се използва специално оборудване или блокова система.

Етапи на работа
Техниката за демонтаж на покривни покрития зависи от конкретния вид материал, покриващ покрива.

Ако трябва да премахнете покрива от шисти, тогава първоначално демонтирайте билото, след което те започват да премахват листовете от шисти, като първо отстраняват гвоздеите или винтовете, които фиксират материала.

За да премахнете покритието на шевовете, първо отстранете материала, разположен в близост до тръбите и други предмети, които се издигат над повърхността, след което капандурите се демонтират и след тях – останалите листове, надвеси и жлебове. Ако на покрива е монтирана ограничителна решетка, тя се отстранява в краен случай, а всички елементи, разположени от външната страна на решетката, се отстраняват от тавана.

Демонтажът на мекия покрив се извършва само ако температурата не надвишава +20°C, което се дължи на спецификата на битумните материали, които променят свойствата си при горещо време. Най-добре е да премахнете мекото покритие с покривна брадва, която трябва да разбие повърхностния материал на квадрати и след това да ги откъснете от основата.

След отстраняване на покриващия материал се отстранява хидроизолационният слой и изолацията. Тъй като е възможно мембраните и филмите да могат да се използват отново, те трябва да бъдат отстранени възможно най-внимателно.

Носещата конструкция на покрива се отстранява с лост и брадва от страната на тавана.

Трудности
Основната трудност при демонтажа на стария покрив се крие в опасността от извършване на този вид работа, тъй като всички действия се извършват на височина в условията на намиране между стари повредени подове. В допълнение, отстраняването на покривен материал е свързано с определени трудности и затова най-често е необходимо да се свържат помощници към този процес. И накрая, когато премахвате стария покрив, бързането е неподходящо, така че такава работа отнема много време.

No Comments

Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *