Инсталиране на щайгата за ондулин

Ремонт на покриви сеп. 12, 2022

Ondulin е гофриран покривен материал, който има привлекателен външен вид, ниска цена, добри експлоатационни свойства и дълъг експлоатационен живот. Но дори и най-висококачественият покрив изисква правилна инсталация. Небрежният подход към полагането на покривни настилки може да причини преждевременна повреда на цялата конструкция. Най-важният момент при монтажа на ондулин е монтажът на щайгата. Днес ще ви кажем как правилно да инсталирате щайгата за ондулин.

Предназначение

Този покривен елемент е решетъчна дървена конструкция, която се използва като основа за покривни настилки. Решетката увеличава твърдостта на покрива и също така намалява натоварването върху краката на гредите. Освен това осигурява вентилация между настилката и изолацията, което предотвратява образуването на кондензат в подпокривното пространство и в резултат на това разрушаване на покривни конструктивни елементи.

Сандъкът трябва да отговаря на следните изисквания:

да е възможно най-силен, за да издържи теглото на покрива;
не съдържа повреди и деформации;
реагират устойчиво на влиянията на околната среда.

Материали и инструменти

Щайгата за ондулин, като правило, е направена от дървен материал. За разлика от метала, дървото има по-малко тегло, но в същото време има достатъчна здравина и ефективно разпределя товара. Идеалният вариант е да използвате иглолистна дървесина. Уникалната структура и смола на такива дървета предотвратява появата на различни бактерии и насекоми, като по този начин увеличава живота на конструкцията.

За монтаж на щайга за ондулин се използва щанга със сечение 50 × 40/50/60 mm или кантирани дъски с размери 25 × 150 mm. В този случай последните трябва да бъдат калибрирани, тоест да имат еднаква дебелина и ширина.

No Comments

Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *