Еднослоен покрив: характеристики

Ремонт на покриви май 21, 2023

Студеният покрив, който може да се нарече и еднослоен, се характеризира с липсата на слой изолация, използван за монтиране на топли покриви. Обикновено този тип покриви се използват за покриване на битови сгради, летни или селски къщи. Поради своята простота, монтажът на еднослоен покрив може да се извърши на ръка.

Предимства на еднослойните покриви
Покривите от този тип са подходящи за сгради с различно предназначение, при условие че няма таванско пространство или необходимост от изолация на горните етажи или тавана.

Еднослойните покриви се изработват на базата на различни материали, най-често срещаните от които са метални керемиди, метални профили и материали на полимерна основа.

Основните предимства на покривите без изолация са:

  • лекота на монтаж;
  • относително ниска цена;
  • универсалност на приложение.

Монтажът на еднослоен покрив е доста проста процедура, която може да се извърши без участието на професионалисти. Не бива обаче да забравяме, че важна стъпка в изграждането на такъв покрив е полагането на хидроизолационен слой, който помага да се предпазят гредите от негативните ефекти на влагата.

Икономическата ефективност на еднослойните покриви се състои в липсата на необходимост от разходи за изолация и съответно в намаляване на разходите за строителни работи.

Еднослойните покриви са доста популярен тип покриви, въпреки голямата популярност на изолираните покриви. Универсалността на тяхното използване се крие във възможността за използване на покриви от този тип както в топли, така и в студени райони.

Технология на монтаж
Основният конструктивен елемент на еднослойните покриви е система от ферми с хидроизолационен слой, фиксиран върху нея. Такава структура на покрива спомага за увеличаване на периода на използване на тавана, тъй като го предпазва от проникване на влага. В противен случай конструкцията на еднослойни покриви е много подобна на конструкцията на топли покриви.

Материалът за хидроизолация трябва да бъде избран, като се има предвид дали в бъдеще ще бъде изолиран еднослоен покрив. Ако в бъдеще се планира да се постави слой изолация, тогава най-добрият вариант за хидроизолация е PVC мембрана. Ако няма нужда от изолация, най-добре е да се даде предпочитание на материал, използван само за студени покриви – микроперфорирана хидроизолация.

За да се предпазят гредите и другите елементи на покрива от влага, монтирането на хидроизолационния слой трябва да се извърши с провисване от около 20 mm. И за висококачествено изпаряване на валежите трябва да се направи празнина между билото на покрива и хидроизолационния слой – така че въздухът ще циркулира по-добре в тази област.

Важен нюанс: хидроизолационният филм не трябва да се повреди. Трябва да се фиксира със строителен телбод. Полагането се припокрива, а ръбовете се фиксират с лепяща лента.

За да се предпази покрива от проникване на влага, конденз, топлинни загуби и заледяване, всички технологични изходи трябва да бъдат топлоизолирани: вентилационни шахти, коминни тръби, входове към покривната повърхност.

No Comments

Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *