Дървени покриви: технология на монтаж

Ремонт на покриви май 17, 2023

Дървото е най-старият покривен материал. Като всяко друго покривно покритие, дървеният покрив има своите плюсове и минуси, но все още е доста разпространен.

Монтаж на дървен покрив
Монтажът на дървен покрив се характеризира с определени правила.

За да се предпази сградата от влага, покривните елементи отвън трябва да се припокриват. Тъй като валежите провокират подуване на дървото, това в крайна сметка води до по-плътно затваряне на компонентите на покривната конструкция.

Първоначално се монтират гредите, след което се полагат плътно обработените дъски и след това се полагат два слоя хидроизолация. Необходима е двойна хидроизолация за защита от течове и добра вентилация на подпокривното пространство.

Контрарешетката се монтира върху хидроизолационния слой. В този случай трябва да се има предвид, че разстоянието между гредите трябва да бъде равно на стъпката на краката на гредите. Хоризонталната щайга се монтира върху контра щайгата и върху нея се полага дървена обшивка.

Долният слой трябва да излиза над надвеса на корниза на 2-3 см. След това всеки ред се монтира по такъв начин, че горният елемент да е разположен правилно, тоест да се припокрива със зоната, която комбинира двата елемента отдолу.

Монтажът на билото е последният етап от полагането на покритието. Този елемент е поставен в горната част на покрива.

Етапи на полагане на покритието
Полагането на покрив от дърво включва редица важни стъпки.

Монтирането на първата керемида трябва да се извърши, като се вземе предвид изпъкналостта от надвеса на стрехите на 4-5 см. Втората шиндла се монтира в противоположния край. За да направите реда равномерен, се препоръчва да издърпате въжето между краищата му.

Изгражда се двуслойна покривна конструкция чрез полагане на допълнително покритие с керемиди.

Керемидата е фиксирана с два пирона. От първия от тях до страничния ръб трябва да има разстояние 2 см, а от втория – 2/3 до долния скосен разрез. Това е необходимо, така че всеки следващ слой да покрива главата на всеки от ноктите.

Монтажът на втория ред се извършва върху слой покривен материал с ширина 40-45 см. Покривният материал трябва да бъде фиксиран предварително.

Полагането на последния ред е придружено от рязане, а отгоре на билото трябва да прикрепите лента от покривен материал с телбод.

Последният етап е фиксирането на елементите на билото с припокриване със същата стъпка между двата слоя.

Тази схема на монтаж на покрива е най-оптималната, тъй като в случай на евентуална повреда на покритието в бъдеще ще бъде достатъчно да смените само малък брой плочки.

Предимства на дървения покрив
Основното предимство на дървения покрив е екологичността на материала. Има обаче и други предимства на този тип покриви:

максимална плътност, няма нужда от допълнителен слой бариера срещу пара;

топлоустойчивост;

устойчивост на замръзване;

защита от дъжд и вятър;

добра звукоизолация;

издръжливост;

лекота на инсталиране, което може да се направи на ръка;

леко тегло.

No Comments

Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *