Дървени подови греди

Ремонт на покриви юни 22, 2023

При изграждането на вили най-често се използва подовата конструкция, състояща се от носещи дървени греди. Тези греди се изработват предимно от иглолистна дървесина, като тяхното съдържание на влага трябва да бъде по-малко от 18 процента. Колкото по-сухи са гредите, толкова по-здрави са и толкова по-малко провисват от натоварването. Те се полагат от дъски, бордови трупи или греди, поставени успоредно един на друг по по-къс участък, като се спазва разстояние от 60-100 сантиметра между тях. Струва си да се отбележи, че гредите на тавана и междуетажните тавани са с краищата си към стените, а подовите греди на 1-вия етаж също могат да се основават на често поставени колони. Ако не искате да правите всичко сами, съветваме ви да разгледате обявите за строителство на ремонти, там определено ще намерите специалист!

Подовите греди (дърво) често са най-икономичният вариант. Те са много лесни за производство, монтаж, имат ниска топлопроводимост в сравнение със стоманени или стоманобетонни греди. Недостатъците на дървените греди са тяхната по-ниска механична якост и големи сечения, ниска огнеустойчивост и слаба устойчивост на термити и микроорганизми (ако живеят във вашия район). Ето защо дървените подови греди трябва да бъдат внимателно обработени със забавители на горенето и антисептици. Модерни варианти за дървени греди – залепени греди (с вертикални или хоризонтални ламели), I-греди, залепени дървени греди (както изцяло дървени, така и под формата на комбинация от OSB и дърво), пространствени дървени греди с елементи, закрепени с метални назъбени плочи , дърво-метални подови греди (свързване на дърво и силови пространствени елементи от метал). Също така е важно да знаете всичко за двускатния покрив и неговата хидроизолация.

Как в идеалния случай да се изчисли необходимото напречно сечение на обикновено дървена греда?

Най-добрият обхват за такива греди е 2,5 – 4 метра. И най-добрият участък ще бъде правоъгълен със съотношение височина към ширина 1,4: 1. Обикновено гредите се забиват в стената на поне 12 сантиметра и след това се хидроизолират в кръг, с изключение на края. Препоръчително е да го фиксирате с анкер, вграден в стената.

При избора на изчисление на сечението на дървена греда се взема предвид натоварването от собственото му тегло, което за греда от междуетажни тавани обикновено е 190-220 kg / m2, както и временното или експлоатационно натоварване. Стойността му най-често се приема равна на 200 kg / m2.

No Comments

Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *