Аератори за меки покриви

Ремонт на покриви май 16, 2023

Аераторите или дефлекторите са един от важните структурни елементи на студен покрив. Благодарение на тях водните пари и влагата, които се образуват вътре в подпокривното пространство, се извеждат навън, което предотвратява образуването на мухъл, увреждане на топлоизолацията, хидроизолацията и замазката. Монтирането на аератори върху мек покрив може да се извърши самостоятелно, без помощта на специалисти.

Разновидности на аератори
Има два вида аератори: гребенови и точкови.

Първият тип е предназначен за скатни покриви с връзка по билото. Той е фиксиран по цялата площ на билото, а отгоре е прикрепен покривен материал. На външен вид този дефлектор е ъглов елемент с проходни отвори, които са защитени от проникване на мръсотия и насекоми.

Точковият аератор се използва за покриви, които не са оборудвани с било. Монтирането на аератори върху мек покрив включва равномерно подреждане на дефлектори по цялата повърхност на покрива. Този тип аератор е елемент, който съчетава колба, тръба, защитен чадър и филтърна мрежа.

Устройство за студен покрив
Студените покриви се основават на система от ферми с хидроизолационен слой, фиксиран върху него. В покривите от този тип няма изолационен слой.

Студеният покрив може да бъде подреден по такъв начин, че в бъдеще да се превърне в топъл. За да направите това, изберете филм на базата на PVC мембрана за хидроизолация. Ако няма такава необходимост, тогава най-добрият вариант би бил микроперфорираната хидроизолация, която се използва само при студени покриви.

Хидроизолационният слой се полага с увисване около 20 mm. Тази инсталационна функция е предназначена да предпазва както системата на фермите, така и други покривни елементи от въздействието на валежите. Хидроизолационният материал трябва да бъде абсолютно интегрален. Закрепването става с помощта на строителен телбод. Полагането се припокрива, ръбовете се фиксират с лепяща лента.

За да може въздухът да циркулира свободно в подпокривното пространство и съответно да допринесе за най-доброто изпаряване на влагата, е необходимо да се направи вентилационен отвор между хидроизолацията и билото.

След полагане на хидроизолацията е необходимо да се извърши топлоизолация на всички технологични изходи (входове към покривната повърхност, вентилационни шахти, комини). Това е необходимо, за да се предпази покрива от появата на конденз, заледяване, загуба на топлина, проникване на валежи.

Предимства на покрив от студен тип
Основните предимства на покривите от този тип са ефективност, лекота на монтаж, гъвкавост на употреба.

Липсата на слой изолация спестява бюджета и намалява разходите за монтажни работи.

Поради лекотата на инсталиране, всички процедури могат да се извършват на ръка.

Студените покриви са широко разпространени както в топли райони, така и в райони със суров климат, което предполага универсалността на този тип повърхност.

No Comments

Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *